dimecres, 1 de febrer del 2012

Centre Quim Soler, la literatura i el vi (El còmplice necessari)

Poc s’ho pensava el Joaquim Soler i Ferret(1) que la negra i consentida Ofèlia (2) tindria ressò anys més tard al sud del Llobregat. Potser hauríem de dir al sud de l’Ebre, per a ser més precisos, però en realitat no és el sud estricte sinó més aviat al voltant. La qüestió és que l’Octavi necessitava ajuda i com que l’escriptor de les terres del vi va dir un dia que el gènere negre combinava amb el vi negre, no costava gaire arribar a pensar en literatura i vi. No costava gens pensar en la comarca del Priorat.
Si el Quim Soler ja no podia oferir quatre classes als aprenents de criminals, quedava l’opció del centre que porta el seu nom, dedicat a promocionar l’estudi i difusió de la seva obra. A més, el centre també vol ser un espai que vinculi la literatura i el vi; dos coses tan rematadament diferents i a la vegada semblants com son la literatura (el seny) i el vi (la rauxa). O és a l’inrevés?
Per acabar-ho de rematar, no se li escapava a l’Octavi que aconseguir aquesta aliança significava estendre la seva zona d’influència i establir una connexió virtual entre Els Ports i el Montsant.
Els contactes entre el Centre Quim Soler i l’Octavi Serret es van portar amb la discreció i el secret amb què cal portar els afers tèrbols com aquest. La Roser Vernet, del centre, està acostumada a bregar en assumptes d’aquesta mena i d’altres de més perillosos que aquí no podem detallar per a no comprometre-la.
El pacte final tingué lloc a Fondespatla, aprofitant la trobada d’autors que cada any se celebra al Matarranya (3). Aquell any se’n reunien més de cinquanta i, per tant, l’acte oferia una ocasió ideal per a trobar-se sense despertar sospites.
Una vegada signat l’“entente cordiale” ja no hi havia dubte: aquell seria un crim perfecte





(1)   Barcelona 1940-1993. Escriptor i periodista. Fundador del col.lectiu Ofèlia Dracs
(2)   Vegeu “Negra i Consentida”. Ofèlia Dracs.  Barcelona. Laia. 1983.
(3)   Vegeu “L’arbreda ebrenca”. Diversos autors. El Vendrell. March Editor. 2010.
(4)   Manacor 1946. Escriptora. Membre d’Ofèlia Dracs. Creadora de la detectiu Lònia Guiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada